ZONA CREPUSCULARĂ A CREDINȚEI SATULUI ROMÂNESC

★ ★ ★ ★

Gura Racului este o așezare din județul Dolj, care acum 200 de ani , a fost strămutată din cauza moroilor. În dealul din apropierea satului, localnicii susțin că se petrec lucruri stranii. Evită să meargă pe deal de teama moroilor.

Duhurile rele bântuie zona. Cine trece peste deal se îmbolnăvește. Moroii sunt suflete rele ale morților care noaptea de întruchipează în animale, sau apariții fantomatice și care fac rău oamenilor. Exista tradiția că pentru a alunga moroii, oamenii mergeau noaptea în cimitir, dezgropau mortul și îi tăiau inima în patru.

Mitul strigoilor a existat din Antichitate. Strigoii erau considerați duhuri bune. Cu timpul, percepția s-a schimbat. De teamă ca mortul să nu se transforme în moroi, localnicii pun la capătul mortului un fus făcut din lut, sau înfig în inima acestuia un ac.

În Oltenia, credința în strigoi este una persistentă. Există multe ritualuri care se fac pentru a alunga strigoii. Se înfige ...

... un piron sau o andrea în inima mortului. În satul Marotinu de Sus, județul Dolj, acum câțiva ani, sătenii au dezgropat un mort, i-au scos inima și au ars-o. Cenușa au amestecat-o cu apă și au băut toată compoziția.

Mortul se transformase în moroi și toată familia se îmbolnăvise. După acest ritual, sătenii susțin că, familia s-a însănătoșit. Satul românesc are o zonă crepusculară care învăluie controversatul subiect al moroilor.

Moroiul, în Oltenia, este sufletul unui copil, care după moarte bântuie. Copilul care a fost omorât sau a murit nebotezat se transformă în moroi, spune tradiția oltenească. Cuvântul dar și conceptul de moroi sunt autentic românești. Termenul a fost folosit de către daci.

În folclorul sârbesc moroii sunt numiți mora. Sufletul copilului decedat iese în fiecare noapte din mormânt, sub forma unei coloane de lumină și își chinuie mama. Se așează pe pieptul mamei, împingându-o să respire. Conform orânduirii bisericești, copiii morți și nebotezați nu sunt îngropați alături de ceilalți decedați.

În credința populară, moroiul are o traistă, un ulcior și un băț. În traistă își pun alimentele primite pomană de la alți copiii, în ulcior apa, iar cu bățul se apără de ceilalți copii moroi, care vor să-i fure mâncarea. În data de 12 iunie, se fac parastase pentru sufletele lor.

Temerile și credințele în puterile malefice ale morților sunt larg răspândite în spațiul indoeuropean. Înaintea creștinismului, exista convingerea că omul are două suflete. Unul părăsește ușor corpul, celălalt devine malefic, poate să facă rău.

Probabil că de aici, în credința populară românească există două categorii de strigoi. Strigoii vii sunt personaje cu însușiri demonice și strigoi ai celor morți, care nu-și găsesc liniștea și bântuie noaptea. Strigoii vii nu mănâncă niciodată usturoi sau ceapă, fug de tămâie. Persoanele care sunt născute sâmbăta, au capacitatea de a vedea strigoii.

pentru-primul-articol-casa-taraneasca

Strigoii absorb energia celor vii și sunt deosebit de periculoși în preajma solstițiului de iarnă și a echinoxului de primăvară. Ei bântuie în nopțile în care se deschid lumile paralele.

Imparte cu prietenii tai: