★★★★★

ZAMOLXIS, DUMNEZEUL CARE MERGEA PRINTRE OAMENI

Religia geto-dacilor se desfășoară în jurul unui personaj central, Zamolxis. El este zeul, divinitatea supremă. Apartenența geto-dacilor la cultura indo-europeană este tot mai evidentă.

Herodot povestește în textele sale despre Zamolxis, ca fiind o personalitate în lumea geto-dacilor. După o dispariție de trei ani, se retrăsese într-o grotă, el revine în forță. La început, el a fost mare preot, după revenirea sa, el a căpătat statutul de zeu. În scurt timp, a devenit mâna dreaptă a regelui.

Zamolxis conducea populația geto-dacă. Era mai presus de rege. Din grota lui, care se afla pe muntele Kogainon, așa cum relatează Strabon, el decidea destinele statului geto-dac. Nicio persoană nu avea voie să intre în grota sa.

Grecii povestesc în textele lor despre un discipol al lui Zamolxis, Thrace, care a venit în Grecia, învăţându-i pe medicii greci să biruiască anumite boli. Conform învățămintelor lui Zamolxis, Thrace punea accentul în vindecarea bolilor pe armonia corpului, pe legătura dintre fiecare componentă ...

... a corpului cu sufletul.

Thrace i-a învățat pe greci faptul că, boala ochilor are legătură cu capul.  Corpul uman era bolnav din cauza sufletului. Prin incantații, Thrace însănătoșea sufletul. Scrierile lui Herodot vorbesc despre legătura din Zamolxis și Pitagora. Se spune că, Pitagora ar fi unul dintre discipolii lui Zamolxis.

Zamolxis este fondatorul religie geto-dacă. El a fost numit Dumnezeul care mergea printre oameni. Locul în care Zamolxis găsea răspuns la întrebările fundamentale era caverna sa, locul care simboliza legătura cu supranaturalul. Dispariția lui Zamolxis în străfundul cavernei, timp de trei ani, este un ritual al inițierii, în ceea ce privește viața după moarte.

zalmoxis

Cufundarea în tenebrele cavernei a însemnat moartea. Revenirea la suprafață semnifică veșnicia. Zamolxis pentru a deveni nemuritor, trebuia să treacă prin acest ritual al inițierii. Renașterea lui Zamolxis s-a făcut din pântecele Pământului, precum nașterea unui copil, care vine din pântecele mamei.

Platon vorbea despre un mit al cavernelor. În interiorul acestora se găsește esența fundamentală
Deceneu este unul dintre continuatorii lui Zamolxis. Sub Burebista el devine mare preot, având puteri decizionale depline.

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam