Un atipic “totul sau nimic”

 
Probabil că de abia astăzi „România muncitoare” se va trezi din confortul, indiferența, bunadispoziție ori moleșeala pe care le aduc cu sine numeroasele minivacanțe pe care din ianuarie 2017 PSD le dăruiește țării, prezentându-le drept principal argument al creșterii economice.

Iar dacă clasa muncitoare va merge nu în Paradis, ci la muncă cu optimismul dat de perspectiva că nu mai e mult până în week-end, politicienii, șefii, nacealnicii, propagandiștii, agitatorii, vectorii de imagine din diferitele partide politice vor începe chiar de azi în mod serios campania electorală pentru alegerile europarlametare și pentru referendumul din 26 mai.

Am mai vorbit deja în câteva editoriale despre importanța istorică a sus-menționatei zile. Despre faptul că ceea ce se va decide în urma votului popular de la sfârșitul lunii va influența decisiv tot ceea ce se va întâmpla în și cu România mulți ani de acum încolo. Am subliniat și că votul din 26 mai va hotărî dacă România rămâne pe mai departe în Europa sau o va cârmi periculos spre Moscova sau Budapesta, Varșovia, Ankara, cu regimurile lor declarat autoritariste sau iliberale. Tocmai de aceea decizia se impune a fi luată în cunoștință de cauză și de un număr cât mai mare de alegători. În nici un caz nu va trebuie să se repete situația din decembrie 2016 atunci când un absenteism masiv a favorizat victoria covârșitoare a PSD șj tot ceea ce s-a întâmplat rău în România din ianuarie 2017 încoace.

Mai-marii PSD și ALDE știu foarte bine asta și tocmai de aceea vor încerca să minimalizeze importanța votului, îndeosebi a celui pentru Referendum. Deja vectorii de imagine ale celor două partide în colaborare cu presa aservită lor se dau de ceasul morții să ne convingă fie că tema justiției ar fi cu totul neinteresantă pentru marea majoritate a electoratului, fie că discursul de joia trecută al președintelui Iohannis, cu nedisimulata lui tentă politică (dar ce referendum nu are o vădită componentă politică?), ar fi împărțit România în două. Și că această divizare ar fi- ce să vezi? – nici mai mult, nici mai puțin decât un atac la siguranța națională.

Cred că au mare dreptate acei comentatori politici care apreciază că la 26 mai se va desfășura, în fapt, un prim tur, simbolic, firește, al alegerilor prezidențiale. O prezență masivă la vot, masiv însemnând mai mult decât cei 30% de care e condiționată validarea Referendumului, înseamnă pentru dl. Klaus Iohannis aproape certitudinea că are deja în buzunar cel de-al doilea mandat de președinte. Că dl. Liviu Nicolae Dragnea dl. Tăriceanu se zbat degeaba și că ar face mult mai bine să stea liniștiți acasă. Dar și că toate poveștile referitoare la apariția unui candidat surpriză, unul asemănător lui Zelenski, ieșit câștigător în Ucraina, ori vizând înscrierea în cursa prezidențială a fostului jurnalist Rareș Bogdan căruia i-ar reveni misiunea de a-l înlocui pe dl Klaus Iohannis asumat deja în postura de candidat de multă vreme de PNL sau a Laurei Codruța Kὄvesi din partea USR nu sunt decât manipulări sau glume de care s-ar rușina până și Radio Erevan.

Un rezultat prost al PSD, aceasta însemnând validarea Referendumului, dar și un număr redus de mandate de europarlamentar dobândite de candidații partidului, va hotărî irevocabil destinul d-lui Liviu Dragnea.Un scor prost pentru PSD, înregistrat pe fondul prezenței masive la vot, va fi, de fapt, singurul în măsură să declanșeze dacă nu un cutremur măcar amplificarea pe față și fără reticențe a dorinței de schimbare în partid , dorință concretizată în înlocuirea d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Un astfel de rezultat nu doar că va spori curajul celor deja cunoscuți ca făcând parte din tabăra nemulțumiților și care vor avea un plus de argumente pentru a cere să își facă auzit glasul, ci le va întări și tabăra cu cei care acum ezită. De abia un astfel de rezultat va justifica pronosticul în conformitate cu care zilele lui Dragnea ca șef de partid și ca om politic ar fi numărate. Iar dacă e adevărat că procesul de la ÎCCJ de justiție, proces care are programat un termen pentru ziua de 20 mai, va suferi o nouă amânare, este mai mult ca sigur că după 26 mai astfel de amânări vor fi excluse, în condițiile în care Dragnea iese șifonat din confruntarea electorală. Cam același lucru se va întâmpla și în privința poziției CCR în privința completurilor specializate.

Bref, ceea ce se va petrece pe 26 mai poate să aibă valoarea unui atipic totul sau nimic. Decizia îi aparține electoratului.

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam