Web Analytics

★★★★

TOP 10 SECRETE PERICULOASE ALE VATICANULUI!

Vaticanul are aproximativ 1.000 de locuitori, care locuiesc in statul de 0,44 kmp, dar aici se ascund tot felul de secrete periculoase pe care uneori e mai bine sa nu le stii. Acest mic stat dispune totusi de 160 de reprezentante diplomatice, care se afla in serviciu peste tot in lume. Printre locuitorii statului Vatican se afla si asa-numita „familie papala”, toti clericii si laicii care il insotesc pe Papa la ocaziile oficiale. Este Vaticanul confuz si misterios? Iata mai jos cateva secrete ale Vaticanului, potrivit mentalfloss.com:

10. ATM-urile sunt in limba latina

Roma si implicit Vaticanul folosesc moneda Euro ca valuta (EUR, €). Vaticanul apartine grupului format din 23 de state care folosesc Euro ca moneda. Euroul Vatican este cel mai rar din circulatia intre tarile europene, deci nu-l cheltuiti! Valoreaza mult mai mult decat valoarea lui nominala. Vaticanul este singura tara din lumea unde instructiile ATM sunt in limba latina.

9. ...

... Economia Vaticanului

Economia statului include muzeele orasului si posta fiid este alimentata financiar de vanzarea timbrelor, medaliilor, monezilor, vanzarile publicatiilor sale si amintirilor pentru turisti. Standardele de viata ale acelora care locuiesc si muncesc in Vatican sunt asemanatoare oamenilor din Italia. Statul are insa si propria banca, fiind implicat in afaceri la nivel mondial. Orasul elibereaza propria moneda, insa foloseste si monedele Euro. Orasul are in jur de 2000 de angajati si in fiecare an cumuleaza surplusuri economice sau deficite economice.

8. Politica Vaticanului

In timpul vacantei scaunului papal, Cardinalul Camerlengo, fostul Secretar de Stat si fostul presedinte al comisiei pontificale formeaza o comisie care duc la implinire cateva functii ale sefului statului; in timp ce o alta comisie formata dinCamerlengo si trei cardinali (unul ales prin vot la fiecare trei zile din fiecare ordin al cardinalilor), indeplinesc alte functii ale sefului statului. Toate deciziile luate de aceste comisii trebuie aprobate de Colegiul Cardinalilor. Odata ce un cardinal devine Papa, el este liderul Bisericii Catolice si reprezentantul Lui Dumnezeu pe Pamant pentru tot restul vietii sale. Ca si in cazul Curtii Supreme de Justitie, el poate demisiona inainte de moartea sa, asta fiind putin probabil. Un cardinal poate prelua responsabilitatile Papei in calitate de sef de stat al Vaticanului.

7. Moartea misterioasa a lui Papa Ioan Paul I

Papa Ioan Paul I a murit in conditii misterioase dupa doar 33 de zile de la alegerea sa. Cine s-a aflat in spatele mortii premature a noului Papa?

Potrivit conspirationistilor, Papa Ioan Paul I a fost ucis de catre conservatori din cauza ca acesta isi bagase prea mult nasul in a depista coruptia care se afla in spatele Bisericii Catolice. Dupa ce Papa Pius IX a reusit cat a fost in fruntea Bisericii Catolice sa dea un decret prin care legea sau taxele nu mai puteau atinge Biserica, iar banii puteau fi distribuiti fara a da socoteala cuiva, membrii conservatori ai bisericii doreau cu orice pret sa mentina aceasta putere deplina. Ca atare, s-au gandit ca cel mai potrivit pentru conducerea Bisericii Catolice este Papa Ioan Paul I pentru ca il puteau controla eficient. Insa lucrurile nu aveau sa stea asa. La scurt timp dupa numirea in functie, Papa Ioan Paul I a inceput ancheta sa proprie pentru a descoperi si a inlatura coruptia in care erau bagati membrii conservatori ai bisericii in colaborare cu mafia. Conservatorii n-au stat mult pe ganduri si-au pus imediat la punct un plan pentru eliminarea Papei Ioan Paul I. In seara zilei de 28 septembrie 1978, Papa Ioan Paul I avea sa moara, iar langa patul lui a fost gasita o sticluta cu medicamente pentru hipertensiune arteriala. Nici pana in prezent nu exista un certificat public de deces al papei. Desi legea italiana impune sa se scurga cel putin 24 de ore pana la imbalsamarea unui cadavru, conservatorii s-au asigurat ca Papa a fost imbalsamat in termen de 12 ore. Si cu toate ca procedura de imbalsamare presupune indepartarea sangelui si a organelor interne, cadavrul papei a fost lasat asa cum era. Prin urmare, nimeni nu a avut ocazia sa verifice daca papa fusese sau nu otravit.

6. Garzile elvetiene ale Vaticanului

La 21 iunie 1505, un document semnat de Papa Iulian al II-lea solicita ca 200 de halebardieri mercenari elvetieni sa serveasca sub drapelul statelor pontificale. Legenda spune ca uniforma le-a fost creata de insusi Michelangelo. De altfel, acesti halebardieri elvetieni sunt tratati intr-un capitol al istoriei mercenariatului, iar Garzii Elvetiene Pontificale i s-au alocat pagini speciale. Corpul ei propriu-zis a fost constituit oficial la 22 ianuarie 1506, cu un nucleu de 150 de soldati, inca de atunci elvetienii fiind considerati deosebit de fideli si curajosi. Cele 110 garzi elvetiene de azi sunt comandate de un colonel, iar seful lui suprem e insusi Papa.

Conditiile pentru a intra in randul acestora sunt aceleasi de secole: sa fie elvetian, celibatar, varsta 19-30 de ani, sa aiba cel putin 1,74 m, sa fie romano-catolic, cu o reputatie ireprosabila si stagiul militar satisfacut. Pana azi nu s-au recrutat femei. Halebardierii sunt angajati prin contract cu durata minima de doi ani, ei devenind cetateni ai Vaticanului, titlu ce li se retrage cand demisioneaza. Au un salariu lunar net de 1.200 euro, dar nu platesc locuinta, nici impozite si dispun de magazine duty-free. Nu au voie sa doarma in afara Vaticanului. Unul din cinci isi reinnoieste contractul, iar in ultimii ani elvetienii manifesta o mare lipsa de interes pentru acest corp. Zilnic, daca nu se ocupa de protectia imediata a Papei, cei 110 halebardieri fac inspectii, marsuri si exercitii de tir. Pentru a garanta siguranta si integritatea Suveranului Pontif s-au specializat in arte martiale, pot recurge la bombe speciale cu piper si, in ultima instanta, la pistoale ori pusti de asalt. Cand sunt garzi de onoare, au o imbracaminte speciala ce include halebarda sau spada. In fiecare an, la 6 mai, ei presteaza juramantul in amintirea zilei de 6 mai 1527, cand 147 membri ai Garzii Elvetiene au fost ucisi in lupta pentru apararea Papei Clement al VII-lea. Atunci, Carol Quintul s-a incoronat imparat al Sfantului Imperiu Romano-Germanic, impotriva vointei Suveranului Pontif.

5. Vaticanul si tehnologia

Si cea mai intima dintre tainele bisericii, spovedania, a intrat in era digitala. Vaticanul a aprobat o aplicatie pentru telefoanele iPhone si tabletele iPad, menita sa-i ajute pe catolicii practicanti sa-si gestioneze mai bine pacatele. Fara sa se substituie spovedaniei propriu-zise, aplicatia il ajuta pe utilizator sa stie mai bine ce este un pacat, cum si cand l-a comis. In plus, ghidul de spovedanie il ajuta pe utilizator sa-si faca un examen de constiinta crestina pe baza virstei, a sexului sau a statutului social. Aplicatia pentru pacatosii care se spovedesc poate fi descarcata contra sumei de doi dolari. Este primul software de acest gen aparut dupa ce papa a incurajat crestinii, in special tinerii, sa foloseasca mijloacele erei digitale in credinta lor.

4. Vaticanul are canal pe YouTube

Vaticanul a lansat chiar si un canal propriu pe YouTube ce va oferi clipuri video din activitatea Papei. Pentru moment canalul are sapte limbi. In fiecare zi ar urma sa apara cate unu sau doua clipuri la adresa YouTube.com/Vatican. Intr-o alegere nu tocmai inspirata, clipurile video oferite de Vatican nu pot fi inserate in paginile altor situri. Conform pr. Federico Lombardi, director al biroului de presa al Vaticanului, Sfantul Parinte este primul care sprijina aceasta initiativa.

“Papa a fost informat personal despre proiectul nostru si l-a aprobat cu caldura sa obisnuita”, a declarat el. “Pentru noi a fost o importanta motivare.” “Proiectul este in lucru de mai bine de un an si jumatate”, de cand Radio Vatican si Centrul de Televiziune al Vaticanului au inceput sa publice secvente video si sa le faca disponibile statiilor TV si siturilor web.

Vaticanul si-a instalat panouri solare pentru a reduce consumul de energie

Vaticanul a trecut in era ecologista, miercuri, activand panourile solare care au fost montate pe mai multe cladiri din stat. Autoritatile locale vor instala panouri care vor genera 20% din energia electrica necesara Vaticanului pana in 2020, informeaza Reuters. Acoperisul urias al „Nervi Hall”, unde se tin majoritatea slujbelor religioase, a fost acoperit cu 2.400 de panouri solare. Noua constructie nu afecteaza arhitectura cladirii, panourile fiind aproape invizibile pentru ochii privitorilor. Sistemul va genera energie pentru „Nervi Hall” si pentru cladirile din jur, producand 300 de kilowatti pe ora. Aparatura, produsa de compania germana SolarWorld, va reduce emisiile de dioxid de carbon din atmosfera cu 225 de tone. Vaticanulva reusi sa economiseasca, prin acest sistem de panouri solare, 80 de tone de petrol anual. Pe langa efectele benefice pentru mediul inconjurator, Vaticanul va beneficia si de mai multa independenta fata de Italia, producandu-si o parte din energia electrica necesara.

3. Cele mai grave confesiuni

Dupa aproape 900 de ani de mister, Penitenciarul Apostolic, cel mai vechi departament al Sfantului Scaun, a dezvaluit cu ce se ocupa. Cea mai secreta instanta a Vaticanului, Penitenciarul Apostolic, a dezvaluit recent felul in care Biserica Catolicatrateaza cele mai grave pacate marturisite in confesionale. Potrivit cotidianului britanic „The Daily Telegraph“, „tribunalul constiintei“, cum este supranumita instanta, a fost invaluit in mister inca de la infiintarea sa, de catre Papa Alexandru al III-lea, in 1179, iar pana acum nu a furnizat niciodata detalii despre cazurile pe care le analizeaza. Acestea sunt atat de odioase incat numai Papa ii poate ierta, eventual, pe pacatosi.

„Chiar daca este cel mai vechi departament al Sfantului Scaun, el este foarte putin cunoscut, tocmai pentru ca prin natura sa are de-a face cu lucruri secrete“, a explicat episcopul Gianfranco Girotti, al doilea oficial din ierarhia tribunalului.

Daca preotii si episcopii pot „rezolva“ pacate precum crima sau chiar genocidul, tribunalul analizeaza pacate privite de Biserica drept „si mai grave“.

Printre acestea se numara:

• incercarea de asasinare a Papei

• incalcarea de catre unii preoti a secretului spovedaniei (dezvaluirea pacatului si a faptuitorului care l-a marturisit).

Intinarea euharistiei, tot mai frecventa

• Alte cazuri sunt cele ale preotilor care intretin raporturi sexuale cu cineva pe care apoi il sau o iarta pentru ca a pacatuit.

• De asemenea, tribunalul ii judeca si pe acei barbati care participa direct la un avort – fie si numai prin achitarea contravalorii acestuia – si ulterior incearca sa devina preoti.

„Este o incalcare a regulilor si inseamna ca el nu trebuie hirotonisit fara o iertare din partea Papei“, a spus cardinalul James Francis Stafford, seful Penitenciarului Apostolic.

• Violarea euharistiei (impartasaniei), despre care catolicii cred ca este trupul si sangele lui Hristos, este considerata la randu-i un pacat de o gravitate extrema, si inca unul tot mai des intalnit.

2. Rata criminalitatii

vatican TOP 10 SECRETE PERICULOASE ALE VATICANULUI!

Singurul stat din lume care-si poate incuia portile pe timp de noapte este cunoscut de toata lumea crestina pentru capodopera lui Michelangelo din tavanul Capelei Sixtine. Ciudatenia face ca evlavioasa Casa a Papei si a gardei sale elvetiene sa aiba cea mai mare rata a criminalitatii din lume. Deoarece este un stat mic cu o populatie mica rata criminalitatii este mult mai mare decat a Italiei, aproximativ 90% din cazuri ramanand nerezolvate. Rata extrem de ridicata a criminalitatii este de fapt o anomalie, explicata prin numarul mare de turisti cazuti in veneratie si… de hotii de buzunare in cautare de oportunitati. Si, bineinteles, de populatia de mai putin de 1000 de locuitori. Furtul din buzunare si infractiunile minore sunt la ordinea zilei. Politia sa oficiala este Garda para-militara elvetiana. Nu va lasati pacalit de uniformele lor usor comice, in stil renascentist. Acestia sunt soldati foarte bine pregatiti.

1. Exorcizarea

Exorcistul-sef al Vaticanului i-a multumit Papei Benedict al XVI-lea, pentru ca a deschis calea exorcismelor, nu doar pentru cei posedati de diavol, ci si pentru cei chinuiti de el.

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam