Web Analytics

★★★★★

Povestea “Pietrei Dighton” - video

Piatra Dighton, aflată în Berkley, Massachusetts, a fost una dintre cele mai misterioase roci care au existat pe Pământ. De-a lungul timpului această piatră cât și gravurile ei au stârnit discuții aprinse și controverse despre originea lor. În anul 1680 curiozitatea lui John Danforth l-a făcut să studieze desenele din partea superioară a Pietrei Dighton. La numai 10 ani după ce John Danforth studia misterioasă piatră, a scris o carte, intitulata “The Wonderful Works of God Commemorated”, în care descria Piatra Dighton.

Se pare că ea avea nu mai puţin de 3 metri lăţime pe 3,4 metri lungime şi cătarea undeva la 40 de tone. Ea a fost descoperită la marginea Râului Taunton , Berkley, Massachusetts. Se presupune că piatra datează din timpul erei glaciare (10.000-13.000 ani) şi până în anul 1963 a stat în apă, doar partea superioară era descoperită pentru o perioadă scurtă de timp. Acest fapt a ...
... protejat piatră cât şi inscripțiile de potențialii vandali.

Există 4 teorii care încearcă să explice gravurile de pe rocă. Prima a fost emisă chiar de Danforth în cartea sa mai sus menționată. Pentru că piatra era acoperită cu apă, Danforth nu a putut să vadă decât gravurile din partea superioară, drept pentru care teoria sa susține că acele gravuri au fost efectuate de un popor misterios care odată ajuns în America s-a luptat cu amerindienii. Preotul a identificat în gravurile superioare un vapor fără catarg, o pelerină şi o peninsulă. El nu ştia la acea vreme ca gravurile se întindeau şi pe partea acoperită cu apă a pietrei misterioase.

Antone Court Gebelin, un arheolog francez, care nu văzuse niciodată piatra propriu-zisă ci doar o parte din gravuri a enunţat în anul 1781 o teorie conform căreia gravurile aparțineau fenicienilor. Desenele au fost împărțite în 3 ipostaze diferite, prezent, trecut şi viitor. Cu toate acestea teoria sa a fost mult contestată din cauza lipsei simbolurile specifice fenicienilor, cedrul sau pinul. În anul 1837, Carl Christian Rafn, care la rândul său nu văzuse niciodată Piatra Dighton ci doar o parte dintre gravuri, a emis teoria vikingilor. Conform acesteia vikingii ajungi în America au efectuat gravurile pentru că a identificat literele CXXXI , ANM , ORFINS, care se pare că aveau legătură directă cu liderul viking Thorfinn Karlsefni.

Traducerea acestor litere, în opinia lui Rafn se face după cum urmează: “Thorfinn şi cei 151 de însoţitori au intrat în posesia acestui teren“. Bineînțeles că simbolurile vikingilor lipsesc cu desăvârșire, cauza pentru care teoria a fost contestată cu vehemență. În 1918 Edmund Delaware a fost inițiatorul teoriei portugheze. Joseph D. Fragoso în 1951, şi Manuel DaSilva în 1960 au continuat studiul pentru a demonstra această teorie, care este şi cea reală cu privire la gravurile de pe Piatra Dighton. Totul a pornit de la cifra 1511 care a fost descoperită pe piatră.

Delaware a studiat istoria Portugaliei şi a descoperit că Gaspar Corte Real plecase în expedie spre America în anul 1502 şi niciodată nu s-a mai întors în ţara sa de origine. Miguel Corte Real, fratele lui Gaspar, a plecat în căutarea sa la data de 10 mai 1502, dar din păcate şi el a împărtășit aceeași soartă, niciodată nu s-a mai întors în Portugalia. Gravurile de pe misterioasa piatra arata următoarele indicii: anul 1522, numele lui Miguel Corte Real şi stema portugheză în formă de V. În acest fel misterul Pietrei Dighton a fost dezlegat precum și povestea celor 2 frați dispăruți, abia 300 de ani mai târziu.

 
articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam