★★★★★

Povestea melodiei de la ”Teleenciclopedia” - video

 
Se știe că melodia a fost compusă în anii 50 de Nicolae Kirculescu (1903-1985), talentat autor de muzică de teatru și film, de romanțe, de operete șamd. Din nefericire, deși e una dintre cele mai frumoase piese compuse vreodată de un român, piesa nu a beneficiat decît de o singură editare pe disc de vinil, înainte de 1989, și apoi pe CD, în anii 90.

În plus, nici măcar numele corect al melodiei nu e deplin cunoscut, asta pentru că ea se cheamă ”Moment muzical”, dar, dintr-o eroare umană, pe discul Electrecord a fost trecută drept ”Patru studii de concert pentru pian”, o cu totul altă lucrare, ceea ce produce pînă azi confuzie între melomani. Genericul Teleenciclopediei a fost creat, inițial, în 1965, după o înregistrare realizată chiar de autor, Nicolae Kirculescu, la pian.
In acelasi an a fost lansata si ”Teleenciclopedia” la TVR, devenita azi cea mai longeviva emisiune din istoria Romaniei.

Numai că la montaj, cînd s-a operat scurtarea înregistrării pentru a se suprapune cu genericul emisiunii, s-a tăiat defectuos, astfel că a rezultat o bucată din care lipsea o pătrime și zgîria auzul. Noua inregistrare a fost facuta la sfîrșitul anilor 80, cu Iosif Conta la pupitru și din ea s-a realizat noul generic al emisiunii.
Ulterior, melodia a fost editată pe un disc Electrecord și apoi pe CD.

 
articole asemanatoare
Comentarii
Articolul Povestea melodiei de la ”Teleenciclopedia” nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam