★★★★★

POMPEI, MISTERUL ORAȘULUI FANTOMĂ

Pompei a fost un oraș roman, care în anul 79 e.n., a dispărut din cauza unei erupții violente a Vezuviului. Vechiul oraș este acoperit de lavă, înălțimea acestei depășind douăzeci și cinci metri.

Peste 10% din populația orașului a murit în aceste circumstanțe, cadavrele acestora fiind descoperite în poziții macabre. Lava i-a surprins în diferite poziții. Unii dormeau, alții munceau, alții încercau să fugă.

Pompei era un oraș așezat într-o zonă mediteraneană, foarte fertilă, numită și pământul lui Dumnezeu. Orașul era așezat la joncțiunea dintre două plăci tectonice.

În anul 79, orașul avea 20000 de locuitori. La început a fost cutremurul, după care a urmat erupția vulcanică. Aceasta a fost de o mie de ori mai puternică, față de bomba de la Hiroșima. Erupția a provocat o eclipsă de soare și orașul rămâne în beznă. O bună parte a populație a murit asfixiată sau arsă de lava care a acoperit orașul.

La ...

... Pompei s-a produs unul dintre cele mai mari dezastre naturale ale omenirii. Orașul a fost fondat în secolul al VIII -lea Î Hr. Hr. Fondatorii săi au fost oscii, o populație din centrul Italiei. Săpăturile arheologice au scos la iveală mărturii care atestă faptul că orașul era prosper. Au fost descoperite locuințe dotate cu băi, școli, mori, drumuri, băi publice, piscine.

Cu 17 ani înainte de anul 79, Pompei fusese lovit de un cutremur puternic, care distrusese o bună parte din construcții. În anul 79, orașul se afla în plină reconstrucție. Cercetătorii afirmă că, în data de 24 august, ziua dezastrului, temperatura, în apropierea Vezuviului, ajunsese la 250 de grade Celsius.

Nămolul vulcanic a inundat o zonă de 18 kilometri pătrați. Vântul puternic a purtat cenușa până la Roma și chiar în Egipt. Plinius cel Tânăr descrie în una din lucrările sale dezastrul. El avea vârsta de 15 ani și locuia cu mama sa în Pompei.

El povestește despre un cutremur mare care s-a produs în noaptea de 24 spre 25 august. Apele se retrăseseră, lăsând peștii pe uscat. Pe cer erau nori negri din care ieșeau fulgere enorme. El și mama sa au reușit să se salveze. Mulți locuitori au murit pentru că au rămas să se roage la zei, pentru a salva orașul.

pompei11

Orașul Pompei a fost descoperit în anul 1599, dar, săpăturile arheologice s-au făcut, începând cu anul 1748. Au fost descoperite multe inscripții, unele conțineau anunțuri de organizare a concursurilor de gladiatorii. În anul 1819, Francisc I de Napoli a ordonat ca o parte din desenele și frescele descoperite, care aveau mesaje sexuale să fie ascunse într-un cabinet secret, unde aveau acces numai adulții. Se spune că desenele și frescele ascunse, proveneau de la bordelul orașului.

Imparte cu prietenii tai:

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam