★★★

Naypyidaw orasul fantoma - video

Birmania, stat cunoscut și sub numele de Myanmar, este al doilea ca mărime din Asia de Sud-Est. Naypyidaw a devenit capitala Birmaniei în 2005, iar dimensiunea metropolei birmaneze este impresionantă – 4800 de kilometri pătraţi, practic de şase ori cât New Yorkul - iar decorul este fabulos, fără nicio legătură cu situaţia economică a ţării, una dintre cele mai sărace din Asia.

Autorităţile au decis construirea oraşului având de la început intenţia ca acesta să fie capitala statului. Investiţiile în infrastructură au fost uriaşe, deşi Birmania este o ţară cunoscută mai ales pentru conflictele militare şi traficul de droguri, iar majoritatea populaţiei trăieşte la limita sărăciei. Deşi proiectul este în proporţie de 80-90% finalizat, gradul de ocupare al oraşului este de sub 5%.

Totul este îngrijit cu atenţie – straturi proaspete de flori, elaborate sculpturi stradale,  clădiri uriaşe, vile proaspăt vopsite, hoteluri, mall-uri, toate în culori pastelate, bulevarde impresionante, restaurante, ...

... grădină zoologică, cel puţin patru terenuri de golf, wi-fi de mare viteză etc.

Autostrada ce duce la Naypyidaw are 11 benzi pe sens, însă în marea parte este goală. Încrederea autorităţilor în acest proiect este de neînţeles, avaând în vedere comparaţia dintre preţul apartamentelor şi faptul că doar cei mai bogaţi oameni din Burma îşi permiteau accesorii de bază, precum telefoanele mobile.

Singurii absenti din acest decor fabulos sunt oamenii. Se pare ca la Naypyidaw nu traiesc, pe fiecare kilometru patrat de teren, mai mult de 130 de persoane. Practic, singurele fiinte umane pe care ai sansa sa le zaresti pe strazile orasului sunt lucratorii de la spatiile verzi.


 
articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam