★★★★★

Mosuo - ultima matriarhie a lumii

Tribul Mosuo este adesea descris ca una dintre ultimele societati matriarhale din lume. Acolo, intr-o vale la granita dintre provinciile Yunnan si Sichuan, exista o societate in care femeile conduc si in care nu exista cuvinte pentru a exprima conceptele de "tata" sau "sot".

Cunoscut sub numele de "Regatul femeilor" pe intreg teritoriul Chinei, 40.000 de persoane Mosuo traiesc intr-o serie de sate din jurul lacului. Femeile aici iau cele mai multe decizii importante; controleaza finantele gospodariei, detin terenurile si casele si au drepturi depline asupra copiilor - o atitudine radical diferita de restul Chinei avand in vedere ca in multe parti ale tarii se practica pruncuciderea atunci cand nou nascutul este fata.

Dar ceea ce face unic tribul Mosuo este practica lor de "hun zuo", o forma improprie de casatorie prin care se recunoaste public relatia iar cei doi pot forma multi ani un cuplu, insa niciodata barbatul si femeia nu ajung sa traiasca impreuna. De la varsta de 13 ani, dupa ce au fost initiate ca mature, fetele pot sa-si aleaga iubiti dintre barbatii din trib, putand avea oricat de multi sau de putini doresc de-a lungul vietii. Barbatii isi petrec zilele facand diferite treburi precum pescuitul si cresterea animalelor, si viziteaza femeile pe timp de noapte, de multe ori in secret.

Copiii rezultati sunt crescuti de catre familia femeii. Tatal si toti barbatii adulti sunt cunoscuti ca "unchi" - nu exista nicio stigmatizare asociata si de multe ori nu se stie cine e tatal unui copil. Barbatii sunt multumiti, pentru ca in felul acesta nu au niciun fel de obligatii si pot avea mai multe iubite, in mod legal, fara sa fie acuzati de infidelitate. Asta nu inseamna ca sunt iresponsabili. Dimpotriva.

Ei trebuie sa aiba grija de copiii nascuti in propriile lor familii, adica de catre surorile sau matusile lor. Cultura Mosuo are proprie religie, Dada, care este combinata cu o varianta a buddhismului tibetan. Ei traiesc in regiunea inalta a Muntilor Himalaya, aproape de granita cu Tibetul, iar numarul lor nu depaseste 40.000 de indivizi. Comunitatea lor este una agrara, membrii ei cultivand tot ce le este necesar pentru traiul de zi cu zi.  
articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam