Web Analytics

★★★★★

Mitul Lucreţiu Pătrăşcanu

Pentru mulţi, pentru foarte mulţi români, Pătrăşcanu a fost “o şansă ratată a comunismului românesc”, în sensul că, în opinia lor, un lider suprem precum Lucreţiu Pătrăşcanu ar fi făcut ca primele decenii de comunism în România să fie mai puţin sângeroase. Partizanii acestei teorii omit, fie cu naivitate, fie din necunoaştere, fie cu bună ştiinţă că între noiembrie 1944 şi februarie 1948 Lucreţiu Pătrăşcanu a fost ministrul Justiţiei.

Or, în timpul mandatului său ministerial, s-a judecat procesul liderilor PNŢ în frunte cu Iuliu Maniu, au fost arestaţi şi trimişi în puşcării importanţi lideri liberali şi ofiţeri superiori ai Armatei Române, iar Regele Mihai a fost forţat să abdice. Deşi sunt voci ce susţin că Pătrăşcanu habar nu avea de pregătirea audienţei în urma căreia, la 30 decembrie 1947, Gheorghiu-Dej şi Petru Groza au obţinut, sub presiune şi ameninţare, semnătura Suveranului pe actul de abdicare pregătit minuţios din vreme şi ...
... că ar fi aflat de la radio rezultatele acelei întâlniri negre din istoria României.

Oricum ar sta lucrurile, sigur e că ministrul a “validat” abdicarea. Corneliu Coposu precizează cum a ajuns Lucreţiu Pătrăşcanu să facă parte din delegaţia românească însărcinată cu semnarea armistiţiului. Iniţial, acesta trebuia parafat la Cairo. Dar sovieticii au dorit - şi aliaţii englezi şi americani şi-au dat acordul- ca armistiţiul să fie încheiat la Moscova. Din delegaţia care a ajuns la Moscova au făcut parte Lucreţiu Pătrăşcanu, colonelul Dămăceanu, Ghiţă Pop, secretar general al PNŢ, şi ministrul Aprovizionării, Cristu. „Ajunsă la Moscova, delegaţia română a fost foarte frumos găzduită, fiecare delegat în parte în câte o vilă, din vilele destinate oaspeţilor de marcă, şi li s-au pus la dispoziţie cantităţi uriaşe de icre negre, din toate bunătăţile, fructe mediteraneene, însă cu interdicţia de a părăsi vila. Un fel de domiciliu supravegheat.

” După zile îndelungate de aşteptare, Pătrăşcanu a obţinut o audienţă la temutul Jdanov. În confesiunea făcută chiar Seniorului la întoarcerea în ţară, Pătrăşcanu a mărturisit că s-a simţit şocat când prima întrebare ce i-a fost adresată de Jdanov a fost “ce cauţi aici, domnule Pătrăşcanu?” şi de utilizarea apelativului domnule. “Tovarăşe,- a spus Lucreţiu Pătrăşcanu- am venit aici să comunicăm că am reuşit printr-o lovitură de stat să dărâmăm guvernul dictatorial din România, să ieşim din alianţa cu ţările fasciste şi să ne aliniem ţărilor aliate pentru a continua războiul de salvare a Europei de fascişti. Spre surprinderea lui Pătrăşcanu, Jdanov a spus: Rău ai făcut pentru că ne-ai încurcat socotelile”.

Şi tot de la Jdanov a aflat Pătrăşcanu că nu e nicidecum agreat de sovietici pentru a prelua şefia PCR. Satrapul moscovit le-a recomandat comuniştilor români să se gândească “la un român muncitor, cu un trecut nepătat, care să poată prelua sarcina grea de secretar general al PCR. În momentul acela, Pătrăşcanu şi-a dat seama că e alungat la deşeuri şi nu se mai poate gândi la conducerea PCR. Acesta este motivul pentru care s-a întors de la Moscova turtit ca o smochină”. Mai apoi, neînţelegerile dintre Lucreţiu Pătrăşcanu şi Gheorghe Gheorghiu-Dej s-au acutizat. Dej şi oamenii lui, dar şi Ana Pauker l-au acuzat că ar fi căzut sub influenţa burgheziei.

A fost destituit din guvern şi arestat în aprilie 1948, sub acuzaţia de înaltă trădare. Comuniştii români au dorit ca printre martorii acuzării să figureze Corneliu Coposu, care ar fi trebuit să confirme că “Pătrăşcanu a fost un fel de cal troian în partidul comunist, fiind, în realitate, omul lui Maniu şi al Regelui care aştepta cu nerăbdare sosirea americanilor. Aceasta era teza! Bineînţeles, pentru că n-am putut marşa la ea, am suportat mai multă bătaie, mai multă carceră şi mai multe pedepse decât în propriul meu proces”. Pătrăşcanu a fost totuşi condamnat, a fost supus vreme de şase ani unui arest extrem de dur şi a fost împuşcat în 1954.
articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam