Web Analytics

★★★

Misterul giganticei explozii de la Tunguska persistă

În urmă cu peste un secol, pe teritoriul Rusiei, în taigaua siberiană, a avut loc o explozie cumplită, echivalând cu 185 de eplozii de intensitatea celei de la Hiroshima. Atunci au fost puși la pământ, după cum se estimează, 80 de milioane de copaci, în vreme ce un mare număr de animale au fost carbonizate.

Explozia s-a petrecut în iunie 1908. A fost resimțită în Marea Britanie, luminând cerul în Europa și SUA. Oamenii de știință italieni au lucrat vreme de 21 de ani încercând să elucideze misterul așa numitului eveniment de la Tunguska. Inițial, italienii au considerat că au găsit „explicația”. În opinia lor, albia lacului Cheko ar fi, de fapt, craterul apărut în urma prăbușirii unui colosal meteorit, care ar fi provocat fenomenele misterioase de la 20 iunie 1907. Numai că, recent, oamenii de știință ruși au infirmat supoziția italienilor. Lacul amintit s-a format înainte de anul ...

... 1908.

g

O uriașă sferă de foc a fost văzută pe cerul siberian, la 20 iunie 1908. Explozia de la Tunguska a fost explicată, de-a lungul timpului, în cele mai bizare moduri. Astfel, s-a pretins că a fost cauzată de impactul cu Pământul al unei comete formate din gheață, că a fost implicată o erupție vulcanică de proporții sau că Terra ar fi intrat, atunci, în contact cu o gaură neagră.

e

Una dintre cele mai ciudate explicații a fost că extratereștrii binevoitori ar fi distrus, în ultimul moment, un asteroid care amenința să ducă la sfârșitul vieții, pe Terra. Tot pe acolo se află și explicația băștinașilor din populația Evanki, ce pretindeau că pământul ar fi fost vizitat de către un zeu furios, pe nume Ogdy. Explozia care a luminat cerul, până departe, a fost acompaniată de către un zgomot infernal. Pământul s-a zguduit din temelii iar aerul a devenit fierbinte, după cum relata un martor, dintre băștinași.

b

Ipoteza că lacul Cheko ar fi craterul format la impactul cu ipoteticul meteorit a fost avansată de către cercetătorul Luca Gasperini de la Universitatea Bologna. Italienii au considerat că în atmosferă au pătruns două obiecte, dintre care unul a explodat la 5000 de metri înălțime iar celălalt a intrat în coliziune cu pământul, formând lacul Cheko.

a

Acum, rușii au examinat sedimentele provenite din cel mai adânc punct de pe fundul lacului Cheko. Au fost preluate probe de la 50 de metri adâncime. Mostrele de nămol obținute s-au dovedit, în urma analizelor biochimice și geochimice a fi vechi de 280 de ani, ceea ce a condus la concluzia că lacul este mai „vârstnic” de atât, deoarece nu s-a reușit prelevarea unor mostre din straturile aflate și mai jos. Cercetătorii ruși au afirmat că lacul este destul de recent format, însă nu-i chiar atât de „tânăr” încât albia lui să constituie craterul apărut în urma exploziei de la Tunguska.

c

Enigma exploziei de la Tunguska rămâne neelucidată. Totuși, răspunsul s-ar putea să fie un meteorit care a explodat mai înainte de-a fi apucat să intre în coliziune cu suprafața planetei noastre.

f

d

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații și imagini: www.dailymail.co.uk, www.kopernik.org.pl

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam