★★★★★

MISTERUL CAMEREI DE CHIHLIMBAR

În anul 1717, regele Prusiei, Frederic I oferă țarului Petru I ceea ce s-a numit camera de chihlimbar. Marii maeștrii ai vremii au sculptat cele opt tone de chihlimbar, numit și piatra soarelui, realizând o capodoperă. Lambriuri, mozaicuri încrustate cu aur, oglinzi.

În anul 1770, Ecaterina a II-a mută această cameră în palatul său, Țarskoe Selo, devenit loc de reședință, pe timp de vară, pentru țari. În anul 1941, Hitler atacă rapid URSS-ul, astfel încât, rușii nu au avut timp să ascundă această bijuterie.

Nemții transferă camera de chihlimbar, în Germania, la palatul Konigsberg. În august 1944, aviația engleză bombardează palatul și camera este demontată, totul fiind ascuns în subteranul castelului.

În aprilie 1945, când trupele rusești ajung la Konigsberg, nu mai găsesc nimic din ceea ce a fost camera de chihlimbar. Imediat după terminarea războiului, soldații ruși împreună cu specialiștii lor au încep să caute în toate subsolurile din zona palatului Konigsberg.

L-au ...

... contactat pe muzeograful palatului, Alfred Rhode, în speranța că vor fi ajutați să descopere camera de chihlimbar, dar, la scurt timp, Rhode a fost găsit asasinat. Fusese omorât să nu divulge locul unde se afla ascunsă camera.

La câteva luni diferență, un ofițer rus se deplasează la palat, pentru că o persoană care lucrase acolo s-a oferit să dea detalii despre cameră. Ofițerul a fost descoperit mort în mașina sa, era împușcat, iar cealaltă persoană a fost găsită spânzurată în camera sa.

În anul 1987, fermierul George Stein, după 20 de ani de căutări ale camerei de chihlimbar, convoacă o conferință de presă, pentru că intrase în posesia unor documente excepționale.

Înainte cu o zi, el îi telefonează unui prieten pentru a-i spune că din documentele care i-au parvenit, reiese faptul că americanii sunt în posesia camerei de chihlimbar. Conferința de presă nu s-a mai ținut, pentru că Stein a fost găsit mort, în locuința sa. Avea un cuțit înfipt în inimă.

La trei săptămâni, după moartea lui Stein, moare și scriitorul german, Paul Enke. Și acesta făcuse cercetări individuale cu privire la dispariția camerei de chihlimbar. În anul 1997 adjunctul Serviciilor Secrete Externe din Rusia, colonelul Gussev, declară în fața presei că el știe unde este ascunsă camera de chihlimbar, dar, din motive de securitate, pentru el și ziariști, va face publică această informație, peste o săptămână.

Lucrurile nu au stat așa. La câteva zile, Gussev a murit într-un accident de mașină.

În anul 1979, un grup de artiști ruși, grație fotografiilor făcute în camera de chihlimbar, au decis să refacă această cameră. Peste 500000 de detalii au fost executate de către artiști. În anul 2003, camera a fost inaugurată în palatul Țarskoe Selo.


articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam