Misterioasele mumii din Tarim

În 1974, în Bazinul Tarim din nordul Tibetului, trei exploratori celebri, Sven Hedin, Albert von Le Coq şi Sir Aurel Stein, au descoperit o serie de mumii misterioase.

Acestea sunt extrem de bine conservate și păstrează fiecare trăsătură a oamenilor din trecut. Mumiile au fost prelevate și transportate la un laborator specializat pentru realizarea analizelor standard.

Astfel, s-a stabilit că mumiile au o vechime de cel puțin 4000 de ani și s-au păstrat în condiții extrem de bune datorită atmosferei uscate şi a solurilor alcaline din Bazinul Tarim. Acest aspect a dat oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a studia corpurile lor fizice (craniu, trăsături, înălţime, etc.), veşmintele cu care aceştia au fost îngropaţi precum şi darurile funerare.

Timp de secole s-a crezut că, datorită reliefului local, popoarele Chinei antice au fost izolate şi au evoluat fără contacte cu Europa. Mumiile din Tarim contrazic însă această ...

... convingere şi sugerează că au avut loc anumite forme de schimburi culturale.

Testele cu radiocarbon executate la Universitatea din Beijing au demonstrat că cele mai vechi fragmente datează de acum 3.980 de ani. Chinezii au anunţat într-un raport publicat recent ca mumiile au origini amestecate, ADN-ul lor conţinând atât elemente europene cât şi siberiene şi provin, cel mai probabil, din afara Chinei.

Cele aproximativ 200 de mumii descoperite împărtăşesc multe trăsături tipice tipului caucazian (trupuri alungite, fete colţuroase, ochii încastraţi), multe dintre ele au părul intact, variind la culoare de la blond la roşu şi brun închis, fiind în general lung, buclat şi împletit.

S-au păstrat intacte şi hainele mumiilor, tehnica realizării acestora indicând o origine comună cu tehnica realizării îmbrăcăminţii de către populaţia neolitică indo-europeană.

Expertul în textile Elizabeth Wayland Barber, care a examinat hainele de tartan, a considerat că au legătură cu cele din Anatolia, din Caucaz şi din zona de nord a Mării Negre.

mumiile-din-tarim Misterioasele mumii din Tarim

Textilele găsite cu mumiile sunt de tip european timpuriu şi sunt similare cu textilele găsite pe corpurile minerilor din minele de sare din Austria, datând aproximativ din 1.300 î.H. Antropologul Irene Good, un specialist în textilele europene timpurii, consideră că modelul ţesutului în diagonală indică utilizarea unui război de ţesut destul de sofisticat, iar hainele mumiilor de la Tarim sunt exemplul estic cel mai cunoscut al acestui tip de tehnică de ţesut.