★★★★★

MAGIA CIFRELOR, NUMĂRUL DE AUR PHI ȘI MISTERIOSUL NUMĂR PI

 

Phi, numărul de aur, este egal cu 1,6180339887…  Numărul de aur, numit și Phi, se găsește în toate lucrurile. Este o veritabilă cheie ascunsă a universului. Proporția corpului uman, a plantelor, a animalelor, respectă numărul de aur. Leonard Pise, numit și Fibonacci a creat o serie de numere cu proprietăți remarcabile. El a mai fost numit și Domnul iepurilor.

Totul a pornit de la o problemă. Câte cupluri de iepuri obținem la sfârșitul unui an, dacă începem cu un cuplu, care produce lunar un alt cuplu, cel din urmă, devenind productiv luna următoare. El a descoperit următorul șir de numere, 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233…

Fiecare cifră corespunde sumei celor două precedente. Paccioli a publicat, în anul 1509, cartea numită Divina Proporțione, în care vorbea despre proporția divină a corpului uman, în arhitectură și matematică. Această carte este considerată ca fiind primul tratat despre numărul de aur.

Conform lui Paccioli, numărul de aur are proprietăți matematice, estetice, dar și mistice.
Scoica numită Nautil crește în spirală. Spiralele respectă regula de aur, respectiv, raportul dintre diametrul unei spirale și cea următoare este egal cu Pi, numărul de aur.

Floarea de turnesol are 21 de spirale care se formează în direcția acelor de ceasornic și 34 în sens invers. Proporția numărului de aur e respectată. Aceste două numere fac parte din șirul lui Fibonacci. Aceeași situație pentru acele de pin.

Leonardo da Vinci a fost primul care a sesizat că părțile care compun corpul uman respectă regula de aur. În acest sens, da Vinci a măsurat distanța de la sol, la vârful capului și a împărțit-o la distanța de la sol la buric. A obținut numărul de aur. O serie de mari picturi, printre care și Gioconda, respectă regula de aur.

Alți mari pictori, cum ar fi Botticelli, Dali, Mondrian, utilizează în picturile lor numărul de aur, respectiv, sunt respectate proporțiile de aur între figura pictată și ceea ce se află în jurul său.
Piramida lui Kheops respectă și ea regula de aur. Dacă împărțim înălțimea sa la jumătatea bazei sale, obținem 1,618…
Celebre catedrale europene sau minunatul Taj Mahal se înscriu în aceeași regulă.
Putem vorbi despre o geometrie sacră care a devenit arta de a comunica înțelepciune divină, prin intermediul figurilor geometrice și a simbolurilor. Acest limbaj vechi și secret era utilizat de filosofi și matematicieni greci, cum ar fi Platon și Pitagora.

Numărul Pi este egal cu 3,141592…. Este un număr irațional și exprimă raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul său.  Aparent este o cifră fără nicio logică, dar care ascunde multe mistere. Pe tăblițele babiloniene au fost descoperite calcule care utilizau numărul Pi.

Egiptenii utilizau numărul Pi în calculele lor, dar și grecii, prin Arhimede. Cu timpul, calculul numărului Pi s-a extins, dar s-a constatat că este un număr infinit. Cu cât se calculează mai mult zecimalele acestui număr, cu atât se pierde totul către infinit. Nici cele mai performante calculatoare nu au reușit să calculeze numărul în întregime.
Omul de știință Max Cohen a emis următoarele cugetări. Limbajul naturii este matematică.
Tot ce ne înconjoară este pus în ecuație.

Toate reprezentările grafice ale unei ecuații, pun în evidență o secvență. Natura este formată din secvențe.
Oamenii ce sunt?

articole asemanatoare cu MAGIA CIFRELOR, NUMĂRUL DE AUR PHI ȘI MISTERIOSUL NUMĂR PI
Comentarii
Articolul MAGIA CIFRELOR, NUMĂRUL DE AUR PHI ȘI MISTERIOSUL NUMĂR PI nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam