★★★

În 1958, Mao Zedong ordona uciderea tuturor vrăbiilor din China

Mao Zedong (26 decembrie 1893- 9 septembrie 1976) a fost cel mai puternic revoluţionar chinez şi lider al Partidului Comunist Chinez. Zeci de milioane de oameni au murit în timpul în care acesta a condus China.

În 1958, Zedong ordona uciderea tuturor vrăbiilor din ţară- în cadrul campaniei celor patru dăunători- care a produs unul dintre cele mai mari dezechilibre ecologice din istorie. Uciderea vrăbiilor, şobolanilor, muştelor şi ţânţarilor era anunţată încă din octombrie 1957, în Programul pentru dezvoltarea agriculturii.

Vrăbiile urmau să fie ucise pentru că Mao Zedong era de părere că acestea consumau prea mult din cerealele populaţiei. A fost emisă o directivă oficială prin care în 1958, timp de trei zile, întreaga populaţie trebuia să înceteze munca pentru a participa la campanie.

În volumul „China Bound and Unbound: History in the Making- An Early Returnee's Account”, Frances Wong povesteşte că aceasta a debutat la ora 5 ...
... dimineaţa când s-a auzit o hărmălaie îngrozitoare- tobe, tamburine, oale, tigăi- oamenii foloseau tot ce găseau pentru a face gălăgie.

Zgomotul era asurzitor şi se pare că au fost cazuri în care oamenii, în încercarea de a goni păsările, au căzut de pe acoperişuri. „Întreaga naţiune era într-o stare psihotică”, după cum scrie în volumul ”Nine Lives: Making the Impossible Possible”, coordonat de Peter Braaksma.


Partidul, mai scrie Wong, a trimis memorandumuri ambasadelor străine, iar majoritatea au cooperat, mai puţin Iugoslavia, de exemplu, cu care nu se afla în relaţii foarte bune. Când vrăbiile au poposit la ambasada Iugoslaviei, nu le-a gonit nimeni. Chinezii s-au căţărat pe ziduri şi au scandat împotriva oficialităţilor care au râs, replicând că le permit păsărilor să caute azil politic la ambasadă.

Wong povesteşte că treaba ei era să stea sub un copac mare din curtea Ministerului Afacerilor Externe şi să tragă de o sfoară care era legată de una dintre ramurile copacilor pentru ca nicio vrabie se poată aşeza. Din martie până la începutul lunii noiembrie, în China au fost ucise milioane de vrăbii.


După ce au disecat trupurile vrăbiilor, experţii de la Academia de Ştiinţe din China au informat autorităţile că acestea erau de ajutor pentru că mâncau viermii, fiind o parte a ecosistemuluui de neînlocuit. Totuşi, nimeni nu i-a ascultat, cei care se opuneau uciderii vrăbiilor fiind catalogaţi de dreapta.

Urmarea a fost o invazie de insecte, dar şi distrugerea frunzelor copacilor care au fost mâncate de viermi. Curând, foametea a devastat China, oamenii s-au ucis între ei pentru a se hrăni.
articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam