Web Analytics

★★★★★

HISTRIA, INCREDIBILUL MISTER AL PRIMULUI ORAȘ DIN ROMÂNIA

În anul 657 î.Hr., grecii din Milet au ridicat cetatea Histria, o adevărată metropolă, unde locuiau 15000 de persoane. Fortificații, temple, canalizare, case somptuoase, încălzire centrală, au făcut din Histria una dintre cele mai prospere cetăți ale timpului.

După greci au venit romanii, care au continuat dezvoltarea cetății. După 7 secole de prosperitate, a venit decăderea. Barbarii dar și violența naturii au cauzat acest declin. Dunărea a cărat aluviuni pe o suprafață de 3000 de kilometri, formându-se o baltă, care mai târziu, a dat naștere lacului Sinoe.

În anul 1868, francezul Desjardins descoperă cetatea. În apele lacului Sinoe se pot observa ziduri și construcții care au aparținut cetății. Cetatea, spun arheologii, a fost construită pe o structură antiseismică, întâlnită doar în Japonia.

Cum au putut utiliza grecii un astfel de sistem, cunoscut și întâlnit numai în Japonia, nu s-a putut explica. Părerile privind decăderea cetății Histria sunt împărțite. Sunt istorici care pun această ...

... distrugere pe seama atacurilor avarilor și slavilor și alții care susțin că un seism de mare magnitudine a dus la distrugerea cetății.

Între cetatea Histria și Magalia se află o zonă de mlaștină unde au fost descoperite 30 de izvoare cu apă termală. Ceea ce este extraordinar este faptul că aceste izvoare curg prin niște concrețiuni realizate artificial. Au forma de trunchi de con, cu orificii prin care apa ajungea în cetate, unde erau încălzite clădirile.

În secolul al V-lea î.Hr., în această cetate au apărut primele monede turnate din metal prețios, numite didrahme. Moneda avea încrustat un vultur cu un delfin în gheare. Regulile din cetate erau foarte stricte. Cei care falsificau monedele erau spânzurați.

Cetatea se întindea pe o suprafață de 67 de hectare și a fost considerată primul oraș din România. Cetatea era împrejmuită și apărată de 5 ziduri, concentrice. Acestea corespund marilor etape de dezvoltare ale cetății.

Arheologii au descoperit ruinele mai multor temple și a unui altar, așezat în centrul cetății. Unul dintre temple este atribuit Afroditei. Surprinde calitatea neobișnuită a materialului din care a fost construit și finețea execuției. O inscripție care a fost descoperită la Histria reprezintă descrierea regulamentului sacerdoțiului, drepturile și îndatoririle preoților , în raport cu slujitorii.

Din păcate, religia practicată în acele vremuri rămâne un mister. Religia era una de mântuire și ritualurile erau destinate numai inițiaților. În Histria, ca și în alte cetăți marinărești era dezvoltat cultul lui Castor și Pollux, protectorii corăbiilor. Derzelas era zeul divin, o divinitate subpământeană.

mistere

Alături de cultul lui Apollo, care va dăinui până la apariția creștinismului, mai sunt atestate culturile lui Hermes, Afroditei, Hellios. La mare preț era și cultul Muzelor

Imparte cu prietenii tai:

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam