★★

Francis Drake: Povestea unui erou

Drake, Francis ulterior Şir Francis (cca 1540/1543, Devonshire, Anglia – 28.01.1596, pe mare, Puerto Bello, Panama). Amiral englez, cel mai renumit navigator al perioadei elisabetane.

Fiu al unui ţăran arendaş, a plecat pe mare la vârsta de 13 ani pentru a scăpa de sărăcie. Şi-a câştigat reputaţia de marinar priceput şi s-a îmbogăţit de pe urma raidurilor întreprinse împotriva coloniilor spaniole.

sir-francis-drakeÎn 1557 a fost împuternicit de Elisabeta I să conducă o expediţie în America de Sud şi în regiunile aflate dincolo de acest continent. A pornit în expediţie cu cinci corăbii, însă, în cele din urmă, numai nava-amiral pe care o comanda, Golden HM, a reuşit să treacă prin strâmtoarea Magellan în Oceanul Pacific şi să avanseze apoi de-a lungul coastei Americii de Sud şi de Nord. S-a îndreptat apoi spre S, ancorând lângă oraşul San Francisco ...

... de astăzi, revendicând regiunea în numele reginei Elisabeta. A navigat spre V, până în Filipine, iar apoi, ocolind Capul Bunei Speranţe, s-a întors în 1580 la Plymouth încărcat cu comori.

A fost primul căpitan care a navigat în jurul lumii cu propria sa corabie şi primul englez care a traversat Oceanul Pacific, Oceanul Indian şi S Oceanului Atlantic. În 1581, a fost ridicat la rangul de cavaler şi i s-a acordat funcţia de primar al oraşului Plymouth. Numit viceamiral (1588), a jucat un rol hotărâtor în înfrângerea Armadei spaniole, devenind erou naţional şi atingând o popularitate care nu va mai fi egalată decât de Horatio Nelson.

În timpul ultimei sale călătorii către Indiile de Vest, a murit din cauza febrei tifoide, iar trupul i-a fost aruncat în mare.

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam