★★★★★

Evanghelia sotiei lui Isus s-ar putea sa fie adevarata

 

    In 2012, Karen King, cercetoare la Harvard a prezentat "Evanghelia sotiei Lui Iisus"

    O bucata mica de papirus, usor uzata scrisa in limba copta, cu parti lipsa si cerneala stearsa, care nu zice mare lucru. Dar ce zice este indeajuns sa "trimita socuri bisericii crestine" dupa cum scria Ariel Sabar in "Smithsonian Magazine" acum doi ani.

    Fragmentul contine 33 de cuvinte, scrise pe 14 linii incomplete care lasa o marja mare de interpretare. In analiza cercetatoarei King, "sotia" Lui Iisus se refera probabil la Maria Magdalena, iar Iisus pare ca o apara in fata cuiva, probabil a unui discipol barbat.


    "Este capabila sa fie discipolul meu", a replicat Iisus. Apoi doua linii mai jos, El spune: "Voi trai alaturi de ea".
    Papirusul este uimitor: primul si singurul text cunoscut, scris in antichitate care-L descrie pe Iisus casatorit.

    Documentul are un trecut cel putin ciudat. I-a fost daruit cercetatoarei King de o presoana anonima si dupa cum scria si Sabar, unele parti din trecutul papirusului preau "umpic prea convenabile". Nu a trecut mult timp pana sa apara ideea ca noua evanghelie ar fi un fals modern.

    Totusi, conform ultimelor cercetari, oamenii de stiinta sunt convinsi ca acest document este o bucata dintr-un text vechi si nu un fals modern cum se credea. Analiza spectroscopica a cernelii a aratat ca textul a fost scris in antichitate dupa cum spune New York Times.

"Principalul lucru a fost de a vedea daca cineva a fabricat acest document" a declarat Dr. Seager intr-un interviu. "Si nu este absolut nici o dovada ca cineva a facut asta. Ar fi extraordianar de dificil daca nu chiar imposibil."

    Evanghelia sotiei Lui Iisus este, din ce stim pana acum, un text antic. Ce inseamna acest lucru este mai putin clar. Conform lui Sabar, cercetatoarea Karen King "este ingrijorata ca oamenii vor interpreta gresit lucrarea sa, ca un argument istoric ca Iisus a fost casatorit. Evanghelia sotiei Lui Iisus a fost scrisa mult dupa moartea acestuia si nu are nici o valoare ca biografie"

    Deci, chiar daca textul este vechi, asta nu inseamna ca Iisus a fost casatorit. Inseamna ca acum mult timp cineva a scris ca a fost.

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam