Web Analytics

★★★★

DOMNITORUL VASILE LUPU A ADUS MOAȘTELE CUVIOASEI PARASCHEVA LA IAȘI

Cinstirea sfintelor moaște este un obicei foarte îndepărtat. În Vechiul Testament sunt descrise vindecări miraculoase prin atingerea moaștelor. Se spune că, Sfântul Apoatol Petru avea puterea de a vindeca numai cu umbra trupului său.

Biserica spune că neputrezirea unui trup este semn al învierii. Oamenii de știință au o altă teorie cu privire la acest fenomen. Cadavrele nu mai putrezesc din cauza conservanților și a E-urilor pe care le consumăm zilnic.

Conservanții din alimentele pe care le consumăm sunt stocați în țesuturile adipoase, pentru că, organismul nu le poate elimina în totalitate. După deces, conservanții omoară bacteriile care ar trebui să descompună cadavrul.

Rezultatul este mumificarea decedatului. Descoperirea a fost făcută de către doi cercetători germani, în anul 1980, care au analizat și studiat multitudinea de cadavre mumificate din Germania. Părintele Cleopa susținea că neputrezirea este cauzată de un blestem. Trupurile celor sfinți sunt o minune dumnezeiască. Sunt frumos mirositoare, ușoare, nestricăcioase și nu provoacă frica.

Sfinții sunt ...

... canonizați datorită vieții lor excepționale și nu datorită integrității fizice descoperte după moarte. Prima menționare de cinstire a moaștelor apare în Scriptură, când, capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost luat de către ucenicii săi.

În Imperiul Bizantin a existat un adevărat cult al moaștelor. Oasele și rămășițele sunt purtătoare de putere dumnezeiască. În Vechiul Testament se povestește că oasele profetului Elisei au fost scăpate peste un cadavru. Cadavrul a prins viață spre uimirea celor din jur.

Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost descoperite pe malul mării, la Epivata. Timp de 200 de ani ele au fost depuse în biserica Sfinții Apostoli. Din cauza războaielor care aveau loc, moaștele au fost mutate la Tarnovo unde au rămas 160 de ani. Mai târziu au fost strămutate la Belgrad și Constantinopol.

Citeste si:  Samoilă Mârza, fotograful unirii de la 1 decembrie 1918

Există cronici care susțin că, moaștele ar fi fost aduse la Vidin, la cererea domnitorului Mircea cel Bătrân.
Vasile Lupu a avut o domnie de 20 de ani, timp în care a ridicat multe biserici în Moldova și implicit în Iași.

Domnitorul va reuși să aducă moaștele Cuvioasei Parascheva , în anul 1641, la Iași. Cuvioasa Parascheva moare la vârsta de 25 de ani, după ce a vizitat Țara Sfântă și a dăruit toată averea sa săracilor. Se reîntoarce la Epivata, după ce a avut un vis, în care un înger îi spunea că va muri și trebuie să fie îngropată în pământul locului natal. Este înmormântată pe malul mării.

126638_sfanta-paraschevajpg

După un timp, cadavrul unui marinar este găsit la malul mării și localnicii decid să fie îngropat alături de trupul Sfintei Parascheva. Atunci, au descoperit că trupul său era frumos mirositor și neputrezit.
S-a creat un adevărat cult în jurul moaștelor Cuvioasei Parascheva. Multe voci susțin că sunt făcătoare de minuni, bolnavi care s-au însănătoşit în momentul în care au atins moaștele.

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam