★★★★★

CINE SUNT BERBERII? MISTERELE UNEI CIVILIZAȚII ANTICE

 

În Odiseea, Homer evocă cele 12 munci ale lui Hercule. Cea de a unsprezecea muncă este aceea de a aduce fructe de aur, pe care Zeus trebuie să le ofere în dar, viitoarei sale soții, Hera. Hercule trebuie să meargă în grădina lui Atlas care se afla în vestul oceanului Atlantic.

Hercule traversa Spania și va ajunge în Gibraltar, acolo unde îl va întâlni pe Atlas, care va trebui să-l ajute. Atlas se va deplasa în grădina Hesperidelor ca să aducă fructele de aur.

Cartograful francez Vaugondy plasează grădina Hesperidelor în Antile. Conform acestui cercetător, fructul de aur era ananasul, care are culoarea galbenă ca și aurul. Hercule trebuia să efectueze cele 12 munci pentru a deveni nemuritor.

Grădina Hesperidelor, are afinități cu conceptul creștin al grădinii Edenului. În opera sa, Herodot susține că berberii sunt descendenți ai atlanților. Ei erau vecini cu gorgonii și au fost înfrânți în lupte de către amazonieni.

O legendă a berberilor vorbește despre Antee, sau Antois în limba greacă, care era fiul lui Gaia, Pământul și a lui Poseidon, zeul mării, și care trăia în Lixus. Lixus era așezat pe coasta marocană a Atlanticului, în apropiere de Tanger.

În Divina Comedie Dante descrie cele nouă cercuri pe care trebuie să le treacă, pentru a ajunge în Infern. Cel de al 9-lea cerc era înconjurat de giganți clasici și biblici, care stăteau în picioare pe o cornișă. Singurul care nu era legat în lanțuri era Antee, sau Antois.

Antee a fost regele berberilor, conform legendei amintite mai sus. Regele berberilor a fost unul dintre paznicii porții Infernului, conform lui Dante.

Legendele berbere descriu statura impozantă a lui Antee. Acesta avea peste 26 de metri înălțime. Un împărat roman, pe nume Sertorius, care a auzit această legendă, a dat ordin ca mormântul lui Antee să fie deschis, pentru a vedea cu ochii lui, mărimea cadavrului.

Mormântul a fost deschis și ceea ce li s-a părut a fi o grozăvie, înălțimea lui Antee, era realitate. Pe de o parte, berberii, prin regele lor, Antee, erau paznici ai Infernului, pe de altă parte, erau singurii cunoscători ai locului unde se afla grădina Hesperidelor.

Putem să ne întrebăm cine au fost berberii, ce origine au ei și ce rol au jucat în Antichitate? Sunt tot mai mulți specialiști care susțin că, populația băștinașă din Caraibe este de origine berberă.

hercule

Astăzi, berberii trăiesc în Africa de Nord, Magreb și pe lângă limba arabă, ei vorbesc propria lor limbă. Este vorba despre o limbă asemănătoare cu egipteana veche. sau limba liturgică a bisericii copte.

articole asemanatoare cu CINE SUNT BERBERII? MISTERELE UNEI CIVILIZAȚII ANTICE
Comentarii
Articolul CINE SUNT BERBERII? MISTERELE UNEI CIVILIZAȚII ANTICE nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam