Web Analytics

★★★★★

Ce ingrediente trebuie să evităm la mezeluri

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, avertizează că mezelurile mai ieftine sunt şi cele mai proaste şi prezintă o listă a ingredientelor ce trebuie ocolite cu orice preţ. Multe dintre mezelurile de pe piaţă conţin cantităţi impresionante de apă şi grăsime, infime de carne şi generoase de E-uri, punându-ne astfel sănătatea în pericol, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, citat de Gândul. Trebuie să ştim că pe etichetă, ingredientele sunt trecute în ordinea cantităţilor folosite. Dacă vedem că primul e apă, e evident că acesta este ingredientul care primează. Apoi poţi să vezi pe etichetă că urmează grăsimea şi carnea MDM, adică dezosată mecanic, care conţine resturile care au rămas pe carcase". Lista ingredientelor de evitat În majoritatea mezelurilor, găseşti mari cantităţi de grăsime. "Grăsime multă, şoric mult, foarte multe grăsimi satuarate care ne îngraşă şi cresc nivelul colesterolului. Să îi dai unui copil multe mezeluri de ...
... proastă calitate este ca şi când i-ai da toată ziua grăsime şi şoric", atrage atenţia directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Un alt ingredient de bază este apa. Pentru ca apa să poată fi folosită încantităţi mari în mezeluri este nevoie de un gelifiant, caragenanul, cunoscut şi sub numele de E407. Carnea MDM sau carnea dezosată mecanic este prezentă în multe dintre mezeluri, spune Mencinicopschi: "Această tocătură din resturi de tot felul, precum tendoanele, are proteine de slabă calitate. În unele ţări europene, ea nu poate fi folosită decât în fabrica în care a fost produsă, ea nu poate fi congelată şi trimisă din loc în loc aşa cum se întâmplă în România". Nitritul şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă. "Pot duce însă la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene", spune Mencinicopschi. Monoglutamatul de sodiu, E621, are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă. Însă şi toxică, apreciază specialiştii în nutriţie. Creşterea calităţii gustative a alimentelor perturbă un mecanism extrem de complex, dar vital pentru fiinţa umană - acela al echilibrului dintre saţietate şi foame. Cotidianul
articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam