Web Analytics

★★★★★

Arheologii spanioli ar fi găsit prima imagine cu Iisus Hristos


O echipă de arheologi din Catalonia au descoperit, într-un mormânt din orașul egiptean Oxirinc, o serie de picturi copte, care ar cuprinde și una dintre primele reprezentări grafice ale lui Iisus Hristos, relatează publicația spaniolă La Vanguardia.

Echipa de arheologi de la Societatea Catalană de Egiptologie și de la Universitatea din Barcelona, condusă de cercetătorul Josep Padro, care a petrecut ultimele două decenii făcând săpături arheologice în zonă, a descoperit o serie de morminte datând din sec. VI-VIII, despre care se crede că ar fi aparținut unui scriitor celebru și unei familii de preoți. 


"Structura subterană s-a păstrat extraordinar de bine, deși nu știm încă foarte clar care a fost funcția ei inițială. Înăuntru, am descoperit cinci-șase straturi de picturi murale, ultima dintre ele datând din perioada coptă a primilor creștini. Printre motivele florale și inscripții, am descoperit ceva cu totul special: figura unui ...
... tânăr bărbat, cu părul cârlionțat, îmbrăcat într-o tunică scurtă, și cu mâinile ridicate, ca și cum ar oferi binecuvântarea sa cuiva. Ar putea fi una dintre cele mai vechi reprezentări ale lui Iisus Hristos", explică arheologul spaniol Josep Padro.

Pictura este, în prezent, protejată până când arheologii vor reuși să traducă inscripțiile de pe pereții criptei rectangulare. Structura subterană are o lungime de opt metri și o adâncime de patru metri.
Descoperirea este de o importanță atât de mare încât ministrul Antichităților din Egipt, Mohamed Ibrahim,   s-a implicat personal în coordonarea activităților arheologice din zonă, iar situl va fi ulterior conservat pentru a păstra artefactele din perioada creștinismului timpuri.

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam