Web Analytics

★★★★★

11 motive pentru care trebuie sa renunti la sucurile carbogazoase

Un studiu recent arata cat de mult poate influenta consumul indelungat de sucuri carbogazoase sanatatea dintilor tai. Efectul este asemanator cu cel al consumului de metamfetamine sau cocaina. Acizii din sucuri distrug smaltul dintilor, acestia devenind vulnerabili in fata cariilor, sparturilor si ingalbenirii. Sucurile nu iti distrug doar dintii. Din cauza continutului ridicat de zahar, sucurile sunt vinovate pentru cresterea gradului de obezitate, depresie si diabeturi. Sucurile carbogazoase cresc riscul aparitiei unui infarct. Cercetatorii de la Harvard School of Public Health au publicat in martie 2012 un raport, in care aratau ca in cazul consumului unei singure bauturi cu zahar pe zi, riscul ca un barbat sa sufere de infarct creste cu 20% pe o perioada de 22 de ani. Multe bauturi indulcite cu zahar modifica metabolismul. Odata cu trecerea timpului, metabolismul se modifica si ne va fi tot mai greu sa dam jos kilogramele in plus, sa fim din nou sanatosi. Sucurile carbogazoase si ...
... carcinogenii. Un studiu independent realizat de Center for Science in the Public Interest in 2012 a extras 4-MI (metilimidazol) in Coca-Cola, Cola Dietetica, Pepsi si Pepsi Dietetic. Compusul se afla in colorantul acestor bauturi si s-a demonstrat ca poate imbolnavi unele animale. Studiul arata ca nivelul acestui compus este mai mare decat limita admisa in alimentele din California (fara vreun avertisment scris pe eticheta). Chiar si sucurile dietetice pot sa-ti faca rau. Cercetatorii de la University of Miami Miller School of Medicine au descoperit legaturi intre adultii care beau zilnic sucuri dietetice si un risc mai mare cu 44%, in privinta aparitiei bolilor de inima. Sucurile carbogazoase te pot determina “sa-ti pierzi mintile”. Cercetatorii au descoperit BVO, o substanta periculoasa, in sucuri precum Mountain Dew. Substanta poate cauza probleme psihice si pierderea memoriei. Un asemenea caz a fost probat in 1997 – privind otravirea unei persoane, care consuma 2-4 litri de cola cu BVO in fiecare zi. Sucurile carbogazoase, vinovate pentru astm. Intr-un studiu publicat de Respirology in ianuarie 2012, cercetatorii din Australia au analizat 16.907 persoane, cu varsta de cel putin 16 ani, din Australia de Sud, timp de doi ani. Medicii au descoperit o asociere intre riscul aparitiei astmului si alte probleme de respiratie, in cazul celor care beau peste 2,5 litri de sucuri carbogazoase pe zi. Sucurile carbogazoase te ingrasa. Un studiu danez publicat de American Journal of Clinical Nutrition in luna februarie a anului 2012 a analizat un grup de oameni grasi, timp de sase luni, pe masura ce beau un litru de suc pe zi sau un litru de lapte cu acelasi numar de calorii, apa sau cola dietetica. Cei care au consumat sucuri cu zahar s-au ingrasat si mai mult; grasimea s-a depus in cazul lor pe ficat si muschi. Aceasta grasime face rau organismului uman, in mare masura. Consumul de sucuri, asociat cu violenta adolescentina. In 2011, un studiu realizat intr-un liceu din Boston, publicat in revista Injury Prevention, a aratat ca, pe masura ce tinerii beau mai multe sucuri carbogazoase, tind sa devina mai violenti, se imping, se injura, se implica in batai. Sucurile carbogazoase “ne ajuta” sa devenim obezi. In 2011, cercetatorii Universitatii din Texas (Health Science Center) au anuntat rezultatele intalnirii Asociatiei Diabeticilor din SUA, in cadrul careia au prezentat un studiu desfasurat de-a lungul unui intreg deceniu. Consumul de sucuri cu zahar a fost relationat cu o ingrasare cu 70% a taliei, in decursul a zece ani; cei care beau doi litri de suc pe zi s-au ingrasat si mai excesiv – o ingrasare de 500%, potrivit studiului american. Sucurile carbogazoase iti scurteaza viata. Nivelul ridicat de fosfor din cola contribuie la scurtarea vietii. Viata soriceilor cu un nivel ridicat de fosfor in sange, folositi in cadrul unui experiment, s-a scurtat cu 25%, fata de speranta de viata normala. Cele mai multe sucuri cu zahar contin BPA. Rasina epoxidica denumita BPA este folosita pentru a combate reactia dintre acizii din suc si dozele de metal. Substanta este regasita in tone de materiale plastice si containere de metal; aceasta ar putea afecta hormonii umani. BPA este strans legata de infertilitate, obezitate si unele forme de cancer. Silviu Marian Banil

Drept la replica

Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare (ANBR) are ca activitate prioritara reprezentarea industriei de bauturi racoritoare, prin dezvoltarea si promovarea dialogului activ si responsabil cu toti cei interesati de dinamica acestui sector. In acelasi timp, ANBR militeaza pentru impunerea si mentinerea unor standarde de calitate la nivel european, pentru informarea corecta a consumatorilor si pentru promovarea comportamentului responsabil al membrilor asociatiei in problema nutritiei echilibrate si a ingredientilor folositi de acestia. In acest sens, va punem la dispozitie pozitiile oficiale ale asociatiei cu privire la temele atinse de dumnevoastra in articolul publicat. Va stam la dispozitie pentru orice detalii suplimentare sau informatii despre orice subiect care implica industria bauturilor racoritoare. Despre sănătatea dentară Sănătatea dinților este afectată de mai multe cauze, în special legate de calitatea structurii dentare, flora microbiană din cavitatea bucală și tipul alimentelor ingerate. Potențialul cariogen al alimentelor este determinat de: compoziția lor (conținutul de carbohidrați); consistența lor (alimentele lipicioase au un efect cariogen mult mai crescut decât al lichidelor); timpul în care acestea rămân în contact direct cu dinții. Orice aliment care conține glucide fermentabile poate contribui la apariția cariilor dentare. În acestă categorie intră atât dulciurile și băuturile răcoritoare, cât și orezul, pastele, chipsurile de cartofi, fructele, și chiar pâinea. Băuturile carbogazoase conțin acid fosforic la fel ca sucul de portocale și alte fructe și sucuri de fructe. În condiții normale, atunci când bem, acesta trece rapid prin gură si apoi este înghițit. Acidul rămâne în contact cu dinții doar pentru o perioadă scurtă de timp. Saliva din gură lucrează apoi pentru a neutraliza acidul și a reduce efectele sale asupra smalțului. Saliva conține calciu, minerale, fosfor și fluor, elemente care îmbunătășesc procesul de remineralizare. Un studiu realizat de Jurnalul Britanic de Stomatologie pentru Copii face legătura dintre o progresie mai mare de eroziune în cazul consumului frecvent de fructe si obiceiurile de consum, cum ar fi sorbitul cu zgomot, suptul sau ținerea băuturilor în gură. Industria băuturilor nealcoolice se obligă să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor cu privire la importanța unei igiene dentare corespunzătoare și sfătuiește consumatorii să urmeze sfaturile Consiliului European pentru Informare Alimentară (EUFIC) privind îngrijirea dentară: Începerea timpurie a îngrijirii dentare; Perierea dinților de doua ori pe zi cu pastă de dinti cu flor și, dacă este posibil, curățarea spațiului dintre dinți cu ața dentară sau scobitori o dată pe zi. Stoparea consumului de alimente după curățarea dinților la culcare deoarece fluxul salivar scade în timpul somnului; Vizitarea medicului dentist la fiecare 6 luni pentru un control general. Solicitarea sfatului medicului stomatolog înainte de a folosi produse estetice (de exemplu: produse de albire), care ar putea avea un efect nociv asupra dinților; Renunțarea la obiceiul de a “ronțăi” alimente sau savura băuturi în continuu. Timpul dintre mese este necesar pentru ca saliva să poată neutraliza acizii și repara dinții; Persoanele cu risc ridicat de uzură și eroziune a dinților ar trebui să ia măsuri speciale de precauție, cum ar fi: scăderea frecvenței și a contactului cu alimente și băuturi acide; evitarea periajului dinților imediat dupa consumul de alimente acide, băuturi, fructe citrice și sucuri. Acest lucru permite apariția remineralizării în timp. Spălarea cu florură și gumă de mestecat fără zahăr pot fi utile după consumarea alimentelor acide sau băuturilor răcoritoare deoarece acestea încurajează remineralizarea. De asemenea, guma de mestecat fără zahăr ajută la creșterea fluxului de salivă și șterge resturile alimentare din gură. Întreținerea igienei orale are un rol decisiv în limitarea dezvoltării florei microbiene și implicit în menținerea sănătății dinților. Sănătatea dentară în Europa Studiile naționale evidențiază scăderea dramatică a cariilor dentare la copii în majoritatea țărilor europene pe perioadele în care consumul băuturilor non-alcoolice au crescut. Acest lucru se datorează folosirii pe scară largă a pastei de dinți cu flor și/sau flor, la care se adaugă aprovizionarea cu apă curentă a orașelor. Peste jumătate din copiii cu vârste cuprinse între 5 - 7 ani din Europa nu au carii dentare la dinții de lapte. La copiii de 12 ani nivelul cariilor dentare a început să scadă în decursul anilor 1980 și a continuat să scadă și în anii 1990, ajungând la nivel mondial să atingă obiectivele de sănătate orală stabilite de OMS pentru anul 2000. În unele țări, problema cariilor dentare a devenit polarizată, 80% din totalul cariilor fiind găsite în doar 20% din populație. Pentru aceste grupuri cu risc ridicat sunt recomandate strategii axate pe intervenție. În multe țări europene, fenomenul de reducere a cariilor dentare observate la copii este în proces de extindere la adolescenți și adulți tineri. Despre Femeia se face referire în acest articol nu au primit servicii stomatologice pentru mai mult de 20 ani - două treimi din viata ei. Pentru a evidentia consumul de suc ​​dietetic ca factor unic in cariilor dentare ei și eroziune - și să-l compara cu cea de la consumul ilicit de droguri - este iresponsabil. Corpul științifice disponibile nu sprijină faptul că băuturile sunt un factor unic în cauza cariilor dentare sau eroziune. Cu toate acestea, știm că periajul dintilor si folosirea atei dentare noastre, împreună cu a face vizite regulate la dentist, joacă un rol foarte important în prevenirea lor. Obezitatea Băuturile răcoritoare nu sunt responsabile pentru obezitate. Statisticile arată că băuturile răcoritoare contribuie cu mai puțin de 3% din calorii la dieta zilnică medie în Europa și aproape 30% din băuturile răcoritoare vândute în Europa nu conțin calorii sau au un conținut scăzut de calorii. Experții - de la cei ai Organizației Mondiale a Sănătății și până la cei ai Comisiei Europene - confirmă faptul că ponderea crescândă a nivelului de obezitate se datorează mai multor factori, și anume: Stilul de viață modern. Dezvoltarea societății și progresele tehnice și tehnologice au făcut ca generațiile de astăzi să consume mai puțină energie decât generațiile anterioare - mai multe mașini, mai puțină mișcare, aparate de uz casnic ce economisesc munca, mai multe locuri de muncă sedentare, mai mult timp liber sedentar. Reducerea timpului alocat exercițiilor fizice în ultimii 30 de ani. Tendința este remarcată în special la copii, care petrec din ce în ce mai puțin timp afară explorând și mai mult timp în interior, sub supraveghere. Dietele necorespunzătoare. Nu există aliment nesănătos, ci doar diete necoresponzătoare. Pentru a rămâne sănătoși, oamenii au nevoie de un echilibru de substanțe nutritive: grăsimi, zaharuri, proteine, fibre etc. O dietă necorespunzătoare este atunci când anumiți nutrienți sunt consumați în exces, iar alte substanțe nutritive sunt consumate în cantități insuficiente. Restricționarea necontrolată a consumului unor alimente și băuturi, dietele aleatorii care limitează sever numărul caloriilor zilnice și excesele alimentare sunt la fel de periculoase și ar trebui evitate pe termen lung deoarece privează organismul de aportul de nutrienți și lichide strict necesare bunei funcționari. Lipsa de informații nutriționale. Educația referitoare la o nutriție optimă este esențială pentru a avea siguranța că oamenii știu cum să se hrănească, atât ei, cât și familiile lor. Pentru a aborda cu succes obezitatea și supraponderabilitatea este nevoie de o abordare coordonată. Este necesar ca guvernul, industria, comunitatea medicală și societatea civilă să colaboreze îndeaproape pentru a schimba comportamentul, a educa oamenii și pentru a promova un mod de viață sănătos. Varietatea nutrițională este esențială pentru asigurarea nevoilor specifice fiecăruia. Niciun aliment nu oferă toți nutienții necesari organismului în cantitatea potrivită, orice aliment joacă un rol în satisfacerea necesarului zilnic. O alimentație corectă nu depinde direct de alimentele consumate luate individual, ci de combinațiile dintre acestea, de cantitățile în care sunt consumate și deobiceiurile culinare. Cheia pentru o alimentație sănătoasă este echilibrul și adaptarea la nevoile specifice fiecărui organism. Diabetul Este unanim recunoscut faptul că există numeroase cauze care conduc la dezvoltarea diabetului de tip 2 (printre care obezitatea, dieta, lipsa de activitate fizică, înaintarea în vârstă, moștenirea genetică cu privire la diabet etc.) și nu există nicio legătură directă cu vreun nutrient, aliment sau băutura*. Statisticile arată că băuturile răcoritoare îndulcite contribuie cu doar 3% din calorii la dieta zilnică medie în Europa și aproape 30% din băuturile răcoritoare vândute în Europa sunt fără zahăr sau au un conținut scăzut de zahăr. *Diabetul de tip 2 reprezintă aproximativ 90% din cazurile de diabet. Pentru factorii de risc asociați cu diabetul de tip 2, consultați Federația Internațională a Diabetului: http://www.idf.org/node/2137 Bolile de inimă Bolile de inimă reprezintă un set complex de probleme care nu au o cauză unică. Potrivit Institutului Național pentru inimă, plămâni și sange din cadrul Institului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, principalii factori de risc pentru boli de inimă sunt: hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol din sânge, diabetul zaharat, fumatul, excesul de greutate, inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă și stresul. Chiar dacă mulți dintre factorii de risc pentru boli de inimă sunt dincolo de controlul uman, sunt lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul apariției unor boli de inimă: renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți corporale adecvate și activitatea fizică. Băuturile energizante conțin de obicei o cantitate de cofeină similară cu o ceașcă de cafea. Milioane de oameni din întreaga lume se bucură de băuturi cu cofeină în fiecare zi. Cofeina este unul dintre ingredientele cele mai testate și este considerată sigură de către autoritățile alimentare la nivel mondial. Ca toate produsele alimentare, băuturile energizante ar trebui să fie consumate în mod responsabil, ca parte a unei diete echilibrate. Studii efectuate de oameni de stiință din domeniul toxicologiei, medicinei interne și psihologiei au arătat ca atât timp cât dozele recomandate nu sunt depășite, băuturile energizante nu sunt periculoase pentru un organism sănătos. Legislația UE impune ca pentru toate băuturile care au un conținut ridicat de cofeină să fie afișat mesajul "conținut ridicat de cofeină" pe ambalaj, împreună cu conținutul de cofeină, astfel încât consumatorii să poată face cumpărături în cunoștință de cauză. Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare recomandă ca copiii, femeile însărcinate și persoanele sensibile la cofeină să nu consume băuturi energizante. 4-MEI 4-MEI este un produs secundar care apare în alimente în timpul procesului de producție. 4-MEI se găsește în cantități extrem de reduse în colorantul caramel folosit în multe produse alimentare și băuturi, inclusiv produse de patiserie, cafea, pâine, melasă, sos de soia, sosuri, și chiar în unele beri. Singurul studiu ştiinţific ce spune că 4-MEI poate provoca cancer este un studiu efectuat pe o categorie anume de şoareci de laborator. Chiar şi în acel studiu, însă, un nivel de expunere echivalent cu ingerarea a 2.900 de sticle de băuturi de tip cola pe zi nu a dus la cancer. Toate ingredientele folosite in băuturile răcoritoare sunt evaluate și certificate ca fiind sigure pentru consum de către EFSA – European Food Safety Authority (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) și sunt apoi aprobate pentru utilizare de către autoritățile competente la nivel European și național. Despre siguranța caramelului: În martie 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA - European Food Safety Authority) a re-evaluat și reafirmat siguranța caramelului și a certificat faptul că prezența 4-MEI în caramel nu prezintă motive de îngrijorare. O componentă importantă a procesului de re-evaluare a constituit-o revizuirea întregii literaturi științifice pe această temă. Mai mult decât atât, principalele autorități de reglementare din lume consideră caramelul ca fiind sigur pentru utilizarea în alimente și băuturi. Autoritatea pentru Administrarea Alimentelor și Medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration) din SUA a aprobat caramelul ca aditiv cu funcție de colorant. Compoziția și etichetarea produselor alimentare în general, și a băuturilor răcoritoare în special, este foarte strict reglementată la nivelul Uniunii Europene, reglementări transpuse și în legislația din România. Siguranța produselor și a ingredientelor pe care le conțin este de o importanță capitală pentru industria băuturilor non-alcoolice. Declarația Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, membră a UNESDA (asociația europeană a băuturilor non-alcoolice) cu privire la studiul realizat de cercetatorii de la Columbia University's Mailman School of Public Health, University of Vermont, și Harvard School of Public Health publicat în The Journal of Pediatrics Orice legătură directă între consumul băuturilor răcoritoare, în special cele de tip cola, și orice problemă de comportament este o exagerare. Știința nu acceptă această concluzie. Autorii înșiși declară că studiul lor "nu este în măsură să identifice natura asocierii dintre băuturile răcoritoare și comportamente problematice." De asemenea, toate ingredientele băuturilor răcoritoare sunt evaluate și certificate ca fiind sigure pentru consum de către EFSA – European Food Safety Authority (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) și sunt apoi aprobate pentru utilizare de către autoritățile competente la nivel european. Studii bine documentate nu au gasit nicio dovadă că zaharurile ar avea vreo influenţă negativă asupra comportamentului copiilor. Este important de reținut faptul că industria băuturilor răcoritoare din Europa a făcut ample angajamente de a acționa în mod responsabil în zona de marketing și comunicare. Membrii UNESDA, organizație din care face parte și Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare din România, s-au angajat să susțină un comportament responsabil și să nu promoveze produsele lor sau consumul de băuturi răcoritoare nu numai în rândul copiilor din grupa de vârstă analizată în acest studiu, ci până la vârsta de 12 ani. Aceste angajamente au fost făcute în cadrul Platformei de acțiune a Uniunii Europene privind alimentația, activitatea fizică și sănătatea iar respectarea lor este monitorizată de către auditori externi independenți, inclusiv PricewaterhouseCoopers. Asociația Națională pentru băuturi răcoritoare depune toate eforturile pentru a comunica modul în care mărcile și produsele se încadrează într-o alimentatie echilibrată. Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare (ANBR)
articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam